2022_11_10_19_55_IMG_0799

לטייל זה לחיות - שבוע 166

סווזילנד

13-19.11.22

הבוקר גשום ואפור כמו מצב הרוח שלנו, תופעות הלוואי של התרופות גומרות אותי, ישראל מחליק בגשם ומקבל מכה בגב והבוץ שמלכלך את הקמפר משגע את כולנו. לאף אחד אין חשק להתארגן כדי לעזוב את הקמפסייט, לאף אחד גם אין חשק להישאר כאן יותר. שבוע זה מעל ומעבר בשבילנו במקום אחד.. באיטיות וחוסר חשק אנחנו מתארגנים ויוצאים בלי להחליט אפילו לאן.
אנחנו מגיעים למרכז קניות, קונים לשני נעליים וקרוקסים וליעל כפכפים. עושים קניה גדולה של אוכל ויושבים לאכול בחניה של מרכז הקניות ושוב מתלבטים לאן להמשיך. קשה מאד למצוא קמפסייטים בסווזילנד. אין מידע עליהם בגוגל מפות בכלל! אמנם יעל הזמינה אותנו להתארח אצלה אבל אני מעדיפה להגיע רק לקראת שבת, ובכלל, לא רוצה לעלות שוב להר עם הקמפר הכבד הזה בעליות והירידות.. אני מעדיפה להישאר בעמק. אנחנו יוצאים ממרכז הקניות ורואים לודג׳ עם סימון של אוהל, נכנסים לבדוק ואכן יש קמפסייט (כמובן שאין לו שום אזכור במפות..) אבל המחיר גבוה מאד והמקום לא נראה נחמד.. אנחנו עייפים ומותשים, רק רוצים מקום נקי שקט ורגוע ואינטרנט שאוכל לעבוד. אז נוסעים אל יעל.
יעל לא בבית אבל השלט לשער וגם מתנה מיותם מחכים לנו בחצר. אני מוצאת את השלט ואת המתנה- פלס! שנוכל בעזרתו לישר את הקמפר כשחונים.. יותם ראה את המאמצים של ישראל לחנות ישר ביום שישי ומיד קנה לנו את המתנה השימושית והיפה הזאת😀
אנחנו חונים ובעזרת הפלס מצליחים לראשונה עם הקמפר לחנות אותו ישר למרות תנאי השטח הקשים על ההר התלול.
אני מתיישבת מחוץ לקמפר מול הנוף ומרגישה שזאת היתה הבחירה הנכונה. הגענו למקום הנכון!
שקט, רגוע, נוף מהמם! מזג אוויר טוב יותר מבעמק, בלי יתושים ובלי בוץ!
אבל אין הרבה זמן להתמוגג מהנוף, יש כביסות, יש ניקיון, יש אוכל שצריך להכין ולמרות התשישות והרצון העז להרגע מול הנוף אני קמה ומתחילה בעבודה שנמשכת כמובן עד שכבר חושך והולכים לישון…

בבוקר הקמפר נקי וגם האוויר והנוף, האנטיביוטיקה משביתה אותי אבל לפחות אני יכולה לצפות בנוף האהוב עלי ביותר בעולם- הילדים שלי שמתרוצצים מאושרים במרחבים אינסופיים של ירוק.
כשאני קצת מתאוששת אנחנו יוצאים להליכת בוקר קצרה וחוזרים לארוחת בוקר מול הנוף, יעל לידנו קוראת ספר על הדשא, ויהונתן מלמד את שני איך משחקים עם כלב בלי לפחד. רגעים של אושר אינסופי! אבל כמובן שהעבודה לא נגמרת… יש עוד כביסות לעשות, לתלות, להוריד ולקפל. צריך לבשל ולחשב האם להרתיח מים בקומקום או שעדיף על הכיריים אינדוקציה, האם אפשר לבשל על חשמל או שעדיף לבשל בחוץ על הגז.. האם אפשר להעמיד עוד מכונה או שאנחנו עלולים להישאר בלי מים למקלחת… ולהקפיד לשטוף כלים במעט מאד מים… ככה זה לחיות אוף גריד.. ללא חיבור לחשמל או מים.

יעל, המארחת שלנו מציעה לנו טרמפ אל שמורה יפה שנמצאת בדרך לסידורים שלה. אנחנו קופצים על ההצעה ויוצאים לטיול בלי הקמפר! זה כיף גדול לנסוע ברכב קטן ולא מסורבל, בלי לסגור הכל..פשוט להשאיר את הבית ולצאת…
הטיול שלנו הוא אמנם לשמורה אבל הדרך עם יעל מרתקת עוד יותר! היא מספרת לנו על כל ההיסטוריה והפוליטיקה של סווזילנד ושל אנשים שגרים בה ומסבירה לנו על כל מה שרואים לאורך הדרך.
השמורה- הכפר המסורתי של סווזילנד הוא כפר תיירותי שנבנה כדי להראות לתייר את החיים של הכפריים בסווזילנד בעבר ואפילו היום.
למרות שהכפר נבנה עבור תיירים יש משפחה שגרה בו בקביעות (אם כי לא בדרך המסורתית האותנטית בה חיים בני הכפרים באמת)
התשלום בכניסה כולל מדריך שמסביר לנו על הכפר, אנשיו ומנהגיו.. כמו בהימבה גם כאן הכפר עגול, יש בו כמה בקתות עגולות ושטח מגודר מעוגל במרכז בשביל הבהמות. לגבר מותר לשאת נשים ככל שירצה על עוד הוא יכול לפרנס אותן.
בכניסה לכפר סוואזי צריך לצעוק אי-קה-יה.. שפירושו בית ואנשי הכפר שולחים ילד קטן לקבל את האורח. אנחנו צועקים ורק נענים בקריאה מהבקתה הראשונה הצמודה לפתח, בעבר הבדתה הזאת היתה בקתת השינה של ילדות בגילאי 6 ומעלה, הסיבה שהן ישנו בבקתה הקרובה לפתח הכפר היתה שתוקפים לא היו הורגים ילדות אלא חוטפים אותן, לכן אם חלילה יגיע תוקף בזמן שהם רק יחטפו מישהי, ילדה קטנה תספיק לרוץ ולהזעיק את הגברים. יש הפרדה מוחלטת בין הגברים לנשים לכל אורך היום והלילה, הנשים במטבח (לכל אחת מהן יש מטבח פרטי) והגברים בשטח סגור מעוגל ליד שטח הבהמות. לנשים אסור להגיע לאזור הגברים מלבד בשביל להגיש אוכל. הן רשאיות לבשל את כל חלקי הבהמה מלבד הראש והרגליים- הן לא מבשלות ואוכלות את הראש כי אם הן תאכלנה את המח הן עלולות להיות חכמות יותר מהגבר, ואם הן תאכלנה לשון הן חלילה תדברנה יותר ממה שהן כבר מדברות.. ואם הן תאכלנה את הרגליים הן יברחו מהבעל שלהן🤣
גם בלילה יש הפרדה, לגבר בקתה משלו, לכל אשה בקתה משלה, והילדים והילדות ישנים בבקתות נפרדות. רק תינוקות ופעוטות עד גיל 6 ישנים עם האמא.ואיך יודעים אם ילד כבר הגיע לגיל 6 או לא? מבקשים ממנו להרים יד מעל הראש ולגעת באוזן הנגדית. אם הצליח הוא בן 6 ומעלה. אם לא, הוא קטן יותר…
במרכז הכפר יש את בקתת הרופא,סביבה צומחים צמחי המרפא בהם הם משתמשים. והבקתה הגדולה, של הסבתא. אימו של הגבר שהוא ראש הכפר. כל כפר הוא משפחה גרעינית אחת של גבר, אמא שלו, הנשים והילדים שלו. וכשהילדים מתחתנים רק הבכור והצעיר ביותר נשארים לגור ולרשת את הכפר, האחרים צריכים להקים לעצמם כפר לבד.
הבקתות עשויות קש (ולא בוץ כמו בהימבה) ולכן הן מאווררות יותר. הסוואזים היו נוודים ובקתה כזאת הם היו נושאים ומעבירים איתם ממקום למקום.
את הבסיס בונים הגברים ואת הקש שמעל שמות הנשים. הכניסה לכל בקתה נמוכה מאד וצריך להתכופף ממש כדי להיכנס. הסיבה- אם תוקף או חיה יכנסו לבקתה הם יהיו עם הראש למטה ויהיה אפשר להכות להם בראש עם מקל.
הבקתה הגדולה ביותר היא הבקתה של הסבתא שגם משמשת כ״עיר מקלט״ את כל הסכסוכים באים ליישב שם, אם אבא מכה את הילד שלו והילד בורח לבקתת הסבתא אסור לאבא יותר להכות אותו. גבר שיוצא למסע ציד ישן בלילה שלפני המסע עם הסבתא כדי לקבל את ברכתה ועצותיה. וכשחוזר מהמסע גם ישן איתה כדי לספר לה על מה עבר וללמוד ממנה את התובנות מהמסע שלו.

הסיור נמשך והמדריך ממשיך לספר על מנהגי הכפר אבל שתי קופות אימהות על העצים מעליו עם קופיפים פצפונים מושכות את תשומת ליבי ואני רצה אליהן עם המצלמה לתפוס את הפלא המדהים הזה!
פעמיים ביום בשעות קבועות מוצג לקהל הריקוד הסוואזי המסורתי, יש לנו עוד שעה למופע אז אנחנו עושים את המסלול למפלים שבשמורה, אוכלים שם ארוחת צהריים קלה שהבאנו איתנו וחוזרים למופע שכולל מקהלת א-קפלה וריקודים שבטיים עם קפיצות והנפות רגליים לגובה.
בסוף המופע קוראים הרקדנים לקהל לרקוד איתם ורק האמיצים והספונטניים יורדים לרקוד, אני שרואה שהם ניגשים לקרוא לקהל בורחת לשבת למעלה במחשבה שלשם הם לא יגיעו, אבל שני שיושבת שם מחליטה שהיא רוצה ללכת לרקוד איתם וסוחבת אותי לאחת החוויות המצחיקות ביותר במסע שלנו!

יעל אוספת אותנו הביתה ובדרך עושה לנו סיור מודרך בבית הקברות היהודי של סווזילנד.
ב6 בערב אחרי 6 שעות של טיול מרתק אנחנו חוזרים הביתה למרק החם שישראל השכיל להכין כבר בבוקר. כשכולנו אחרי מקלחת והילדים רגועים במיטות אני יורדת אל יעל ומשתתפת איתה בשיעור זום מרתק על חנוכה ואיפה מופיע החג במקורות.

 

בבוקר השמש זורחת במלוא העוצמה, יום מתאים במיוחד לכביסות. אנחנו משתלטים על הכביסות, ישראל מנצל את היום היפה גם לשיפוץ הקמפר, רותי מכינה ערב פלאפל ביתי לנו ולמשפחה של יעל, הכנה של הכל מאפס, כולל פלאפל, פיתות, חומוס, טחינה ציפס והכל…
הילדים נהנים מהחצר הענקית של יעל ומהעצמאות שהחצר הבטוחה מאפשרת להם…
אבל כשאני מתיישבת לעבוד הילדים כולם מתיישבים סביבי ודורשים את תשומת הלב שלי..
לקראת הערב אנחנו יורדים עם כל הפלאפליה למרפסת המדהימה של יעל ועושים שם סעודה מפוארת עם כל המשפחה שלה.

גם רביעי וחמישי עוברים עלינו בנחת בחצר של יעל, עם עבודה, מנוחה, אוכל טעים והרבה טבע וילדים מתרוצצים ומרוצים.
ביום שישי אנחנו מתעוררים לפנות בוקר ולכן כשיעל חוזרת מריצת הבוקר ב7 וחצי אנחנו כבר כולנו לבושים ומוכנים להתחיל את היום. היא מציעה להקפיץ אותנו למסלול הליכה יפיפה לא רחוק מהבית ואנחנו קופצים על ההצעה.
המסלול עולה בעליה תלולה לראש הר, יורד עד החצי שלו בצד השני, שם נכנס לתוך יער גשם סבוך, ממשיך ביער אורנים ומגיע אל שטח פתוח ונוף מדהים אל ה siebebe rock, שם אנחנו אוכלים ארוחת בוקר וחוזרים את המסלול דרך אגם יפיפה שנמצא ממש קרוב לבית של יעל. ישראל והילדים קופצים לאגם וישראל אומר ״וואו איך בא לי עוגת שוקולד!״ וכולנו צוחקים כי המשפט הזה אופייני לכל אחד מאיתנו אבל ממש לא לישראל🤣
אני, שכבר נשרפתי כהוגן ולא מסוגלת להיות חשופה לשמש מחכה להם בצל. אנחנו חוזרים לקמפר וישראל נעמד מיד להכין עוגת שוקולד!! שאנחנו שומרים כמובן לשבת (ויצאה עסיסית וטעימה!) אני מכינה גלידת שוקולד, ישראל יוצא לעיר להשלים עוד קצת קניות ובינתיים יורד ברד בגודל עצום!! כשהוא חוזר הוא מכין עוד כמה תוספות, כולנו מתקלחים ומתארגנים ויורדים עם כל האוכל לארגן סעודת שבת מדהימה ורבת משתתפים בבית של יעל.

Booking.com

בואו לטייל איתנו בזמן אמת!

אודות חו''ל כשר

אודות חו''ל כשר

Booking.com

בואו לטייל איתנו בזמן אמת!

Booking.com

בואו לטייל איתנו בזמן אמת!

Booking.com